Arbeidsrecht saai en voorspelbaar?
Wie denkt dat het arbeidsrecht saai en voorspelbaar is heeft het mis. Met enige regelmaat mag de rechter zich buigen over hele typische zaken, zo ook deze keer. Wat is er aan de hand? Na het verbreken van de relatie draait een ex-geliefde door en begint ze haar ex en zijn werkgever te stalken. De man wordt o.a. beschuldigd van mishandeling van vrouwen en verkrachting. De directeuren van het bedrijf worden letterlijk bestookt met berichten en er worden negatieve recensies over het bedrijf online gezet. Ook wordt de bestelbus beklad. Zodoende wordt de goede naam en eer van het bedrijf aangetast. Als klap op de vuurpijl ontving één van de directeuren een foto van een pistool met munitie.
Het bedrijf verzoekt de rechter om gezien deze bijzondere omstandigheden de arbeidsovereenkomst met de werknemer te ontbinden. Aan dit verzoek legt het bedrijf ten grondslag dat sprake is van andere dan de in de wet genoemde omstandigheden, die zodanig zijn dat niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst met de werknemer te laten voortduren. Herplaatsing is ook niet mogelijk. Er is volgens hen sprake van zeer bijzondere omstandigheden. Het privéleven van de directeuren lijdt er immers onder en de bedrijfsresultaten zouden er onder kunnen gaan leiden. Het bedrijf loopt door de uitlatingen van de ex gevaar opdrachten mis te lopen.
De rechter ziet in dat het zo niet verder kan en is van mening dat het bedrijf er alle belang bij heeft dat aan de situatie zoals die in de afgelopen maanden is ontstaan een einde komt. Daarom past hij voor deze zaak de “overige reden”- grondslag in de wet toe en ontbindt de arbeidsovereenkomst van de werknemer met een transitievergoeding. De man verliest door het toedoen van zijn ex-geliefde dus zijn baan zonder dat er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie of disfunctioneren. De ex-geliefde zou onlangs door de politie zijn aangehouden.