Anti MKB

ANTI-MKB

Het arbeidsrecht is per 1 januari 2020 weer eens overhoop gehaald. Eerdere maatregelen bleken niet te werken en de ambtenaren draaien sommige dingen weer terug.

Dat het MKB geen vertegenwoordiging meer heeft in de politiek en dat politici aan het handje lopen van linkse ambtenaren is wel duidelijk. Zo is door het kabinet stiekem het uitgangspunt “geen arbeid, geen loon”omgedraaid in “geen arbeid, toch loon”. Dus: een werknemer die gewoon niet kwam opdagen op het werk, behoefde niet te worden uitbetaald, tenzij. Nu is dit omgedraaid: de werknemer die gewoon niet op het werk komt, moet worden uitbetaald, tenzij. Volgens de minister zou dit voor de praktijk niet uitmaken. Maar waarom is dit dan ingevoerd?

In de wet arbeidsmarkt in balans ( WAB) zijn nog een aantal zaken opgenomen waar het MKB voor moet oplettten. Zo is er bepaald dat een werknemer vanaf dag één al recht heeft op een transitievergoeding bij ontslag.

Werkgevers die uitzendkrachten in dienst hebben, moeten helemaal uitkijken. Zij zijn verplicht een vast dienstverband aan te bieden na een jaar. En als de werknemer na 5 jaar niet meer opgeroepen te zijn, ineens claimt een vast dienstverband te hebben? Beter nu even met mij contact opnemen om problemen te voorkomen, want het is mogelijk dat de werkgever dan 5 jaar salaris met de wettelijke verhoging van 50% er boven op moet betalen.

Sowieso is de hele sfeer in de politiek anti-MKB. Het lijkt er op dat de beeldvorming van grote multinationals die geen belasting betalen meer dan bepalend is voor het beleid. Een werkgever had iemand die tot 2 keer toe dronken op het werk verscheen op staande voet ontslagen. Nadat de werknemer ongelijk kreeg bij de rechtbank en ook bij het Hof stuurde de Hoge Raad de zaak opnieuw ter beoordeling terug naar een ander Hof. De werknemer kreeg alsnog gelijk en de werkgever kon jarenlang met terugwerkende kracht salaris betalen en de werknemer bleef in dienst.

Min of meer hetzelfde bij drugsgebruikt onder werktijd. Er is altijd wel een rechter te vinden die drugsgebruik een ziekte vindt en dan kan je als werknemer eindeloos de fout ingaan, maar wordt je toch beschermd. De verantwoordelijkheid wordt steeds bij de ondernemer neergelegd.

Kort gezegd: een reguliere update van uw arbeidscontracten en uw personeelsbeleid kan veel problemen besparen. Het komt aan op de kleine mazen in de wet en om die te dichten door een defensieve aanpak.