Heerebout Advocatuur l HUWELIJKSBOOTJE? OF HET SCHIP IN?

Een huwelijk is een romantische gebeurtenis. Niet bepaald één waarbij u denkt aan vervelende scenario’s . Helaas worden advocaten continue geconfronteerd met die scenario’s. Hierdoor zijn zij als geen ander getraind om dingen te zien die verkeerd kunnen gaan. Een van de zaken die u als ondernemer altijd moet doen is trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Bent u voor 1 januari 2018 in gemeenschap van goederen gehuwd dan zou u beter alsnog huwelijkse voorwaarden op moeten laten stellen. Laat dit dan wel checken door degene die is getraind uw problemen te voorzien, namelijk uw advocaat. Heerebout Advocatuur l HUWELIJKSBOOTJE? OF HET SCHIP IN?

In huwelijkse voorwaarden worden vaak zogenaamde verrekenbedingen opgenomen. Dat betekent dat u jaarlijks financieel af moet rekenen met uw huwelijkspartner. Het overdreven lastige en technische juridische taalgebruik maakt dat eigenlijk niemand precies snapt wat er nu staat. Daarbij komt dat niemand zich houdt aan die verrekenbedingen en dus niet jaarlijks een afrekening maakt.

En als u dat niet doet dan kan dat er zomaar toe leiden dat u alsnog de helft van uw bedrijf moet afstaan bij een echtscheiding.

Heerebout Advocatuur l HUWELIJKSBOOTJE? OF HET SCHIP IN?

Heerebout Advocatuur l HUWELIJKSBOOTJE? OF HET SCHIP IN?

Nu is vanaf januari 2018 een nieuw huwelijksregime van toepassing. U trouwt. Maar er komt geen huwelijksgemeenschap meer tot stand. De helft van ww privé-vermogen wordt niet meer aan uw partner afgestaan. Privé blijft privé. Maar er kan wel een eenvoudige gemeenschap ontstaan als u – bijvoorbeeld – samen een woning aanschaft.

Schaft u die woning aan met geld uit een erfenis of een schenking dan heeft u een vordering ter hoogte van dat bedrag op de waarde van die woning.

Had u een onderneming dan blijft die ( na 1 januari 2018) weliswaar privé, maar dient u een vergoeding te betalen aan de gemeenschap. Onduidelijk en onzeker is hoe hoog die vergoeding moet zijn. Er is nog geen jurisprudentie over. Dit kunt u ondervangen door voorafgaand aan het huwelijksbootje hele duidelijke afspraken te maken met uw partner om te zorgen dat u later niet het schip in gaat.

Maakt u dan wel eerst een afspraak met een ervaren stuurman die u de weg kan wijzen. Voorkom onnodige ellende.

Disclaimer: dit bericht is verre van volledig en niet geschikt als advies. De materie is hiervoor te gecompliceerd.

Neemt u eerst contact op met Heerebout Advocatuur te Nieuw Vennep of info@heerebout-advocatuur.nl

Telefoon0252 620 557

Bekijk onze diensten!