Vakantie en ziekte | Heerebout Advocatuur

 

Vakantie en Ziekte| Heerebout Advocatuur

 

Fijn dat u als werknemer op vakantie kunt gaan. Wist u dat de werkgever verplicht is de vakantieperiode volgens uw wensen vast te stellen? Tenzij de werkgever zegt dat er grote bezwaren voor de voortgang van het werk zijn en hij dat kan aantonen. U heeft verder recht op wettelijke vakantiedagen, dat zijn de uren dat u werkt per week vermenigvuldigd met vier. Dus als u 40 uur werkt per week werkt, heeft u recht op 160 uur per jaar en dat zijn 20 vakantiedagen. De dagen die u méér heeft noemen we de bovenwettelijke dagen. De wettelijke dagen vervallen een half jaar nadat het jaar is afgesloten. Opletten dus als u die niet heeft opgenomen want dan bent u ze kwijt.

 

Mocht u tijdens de vakantie ziek worden dan moet u uw baas direct informeren op de manier die gebruikelijk is. Meldt u zich niet ziek dan blijft u de vakantiedagen opnemen en hoeft de werkgever niets te doen.  Maar als u ziek bent veranderen de vakantiedagen in ziektedagen en behoudt u de dagen vakantie.

Prettige vakantie.

 

Hugo Heerebout

Heerebout Advocatuur

St Anthoniusstraat 1 F

2153 BA Nieuw Vennep

info@heerebout-advocatuur.nl

Telefoon0252 620 557

Bekijk onze diensten!