EXCESSEN OP DE KERSTBORREL? | Heerebout Advocatuur

EXCESSEN OP DE KERSTBORREL? | Heerebout Advocatuur

 

Het jaar 2018 gaat toch weer snel naar een einde en naar een nieuw begin. Het kerstfeest zoals dat over de hele wereld wordt gevierd, is voor een groot deel van de mensheid een christelijke herdenking. Voor anderen is het de oude keltische viering van de cyclus van Licht en Duisternis.

Voor weer anderen is het gewoon commercie: zelf zit ik Thailand dit jaar en dan zal je zien dat de Thai hun best doen om het hun gasten naar de zin te maken: overal hebben de boeddhistische Thai kerstverlichting opgehangen, kerstbomen neergezet en lopen er kertmannetjes en staan er sneeuwpoppen.

Terug naar Nederland: het kan nog wel eens serieus misgaan op kerstborrels. Overmatig drankgebruik speelt dan meestal een rol. In 2015 valt een werknemer zijn directeur aan op de kerstborrel. De werknemer wordt op staande voet ontslagen. Zijn verweer dat zijn gedrag mede door bepaalde medicijnen kwam, wordt niet gehonoreerd omdat de rechter vindt dat de werknemer daar rekening mee had moeten houden.

Een werknemer die in 2013 na afloop van de kerstborrel de fiets van een collega verplaatst op een bedrijventerrein van 9000m2 , wordt door de werkgever later op staande voet ontslagen als de werkgever de camerabeelden op het terrein bekijkt en hij de werknemer “diefstal”verwijt. De rechter vindt dit te ver gaan: geen ontslag op staande voet.

Een medewerker die zelf een klap krijgt op een kerstborrel kan dit voorval niet verwerken en maakt zichzelf en de situatie op de werkvloer onmogelijk door het niet los te kunnen laten, mediation niet te laten slagen waardoor de verhoudingen niet werkbaar meer zijn. Met als uiteindelijk triest resulaat dat de werkgever tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst met deze werknemer moet overgaan.

Directeuren kunnen ook over de schreef gaan. De voorbeelden van ongewenste intimiteiten op kerstborrels zijn legio. Een ander triest geval is dat van de directeur die in dronken toestand een mannelijke werknemer in de billen knijpt en een grappig bedoelde opmerking maakt over het gedimde licht in de ruimte: “wat vind je van deze darkroom?”. De werknemer blijkt echter in zijn jeugd getraumatiseerd te zijn door sexueel overschrijdend gedrag jegens hem in een seminarie. Ondanks herhaalde excuses en spijtbetuigingen kan de werknemer het voorval psychisch niet verwerken en leidt dit tot het einde van het dienstverband.

Wilt u meer advies hoe u omgaat met een ontslag op staande voet? Juist complexe en gevoelige situaties vereisen de levenservaring en juridische kennis van een senior, niet van een jonge vennoot.

Neemt u eerst contact op met Heerebout Advocatuur te Nieuw Vennep of info@heerebout-advocatuur.nl

Telefoon0252 620 557

Bekijk onze diensten!